Altın fiyatlarında son dakika... Altın fiyatları rekor kırıyor. Altın piyasası uzmanı İslam Memiş, çarpıcı bir tahminde bulundu. Altın fiyatları ABD Merkez Bankası Fed'in faiz indirimini fiyatlamaya devam ediyor. Gram altın 2817 lirayla tarihi rekor kırdı. Altın fiyatlarında alım için fırsat gelecek mi? Altın fiyatlarında yeni rekorlar ne zaman olacak? İşte son dakika altın fiyatları ve tahminler...

Altın piyasasında en düşük 2 milyon 824 bin lirayı, en yüksek 2 milyon 831 bin 500 lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, gün sonunda yüzde 1 artışla 2 milyon 824 bin lira oldu. Standart altının kilogram fiyatı, dün günü 2 milyon 795 bin liradan tamamlamıştı.

KMKTP'de, altında işlem hacmi 2 milyar 524 milyon 201 bin 845,69 lira, işlem miktarı ise 902,80 kilogram oldu.

Tüm metallerde işlem hacmi de 2 milyar 778 milyon 939 bin 344,94 lira düzeyinde gerçekleşti.

Altın borsasında bugün en fazla işlem yapan kurumlar, Garanti BBVA, DenizBank, Altınbaş Kıymetli Madenler Borsası, İstanbul Altın Rafinerisi ile Fetih Döviz ve Kıymetli Madenler olarak sıralandı.

Altın yatırımcıları kazançlarını artırmayı sürdürüyor. ABD Merkez Bankası Fed'in olası faiz indirimini fiyatlayan ons ve gram altın yükseliyor. Ons altın rekor kırarken gram altın da gün sonuna doğru rekor kırdı.

ABD ekonomisine ilişkin verilerin olumlu mesajlar vermesi, Avrupa Merkez Bankası'nın ikinci faiz indirimini yapması Fed'in hareket kabiliyetinde etkili olması ihtimalini artırdı.

Fed'in 20 baz puana kadar faiz indirimi yapacağı beklentisi piyasa uzmanları tarafından belirtilirken Fed yöneticileri arasında bazıları faiz indirimini konuşmanın zamanının geldiğini belirtmişti.

ALTIN REKOR SEVİYELERDE

Ons altın güne 2558 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 2556 dolar, en yüksek de 2583 dolar seviyesi görüldü. Şu sıralar 2580 dolardan işlem görüyor. 2583 dolarla tarihi yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

Gram altın güne 2787 liradan başladı. Gün içinde en düşük 2786 lira, en yüksek de 2817 lira seviyesi görüldü. Şu sıralar 2810 liradan alıcı buluyor. Böylece altın tarihi rekorunu kırmış oldu.

İslam Memiş sosyal medya platformu X üzerinden gram altının rekor kırması üzerinde paylaşımda bulundu. Söz konusu paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

"Gram altının yeni rekoru 2.851 lira. Ons altının 2.570 $. Yıl sonuna kadar rekor denemeleri devam edecek. Ancak bugün alır mıydım? Hayır"

Para piyasaları uzmanı İslam Memiş, bugünkü yazısında 'Elimizdeki altınları TL’ye mi dönmeliyiz?' sorusuna da yanıt verdi. Memiş konuya 3 seçenekle açıklık getirdi.

Söylediklerinin yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizen İslam Memiş'in TV 100'deki yazısı şöyle: Yılın üçüncü çeyreğine az kaldı. Finansal piyasalarda ciddi kargaşalı bir kapanış bekliyorum. Yani, tam benim sevdiğim ortam oluştu. Kusursuz fırtına yaklaşıyor! Tüm ezberlerin bozulacağı bir süreç bekliyorum.

Mesela; Fed, 18 Eylül’de 25 baz puanlık faiz indirimlerine başlayabilir ve dolar endeksi (dxy), 100 seviyesinin altına gerileyebilir. Ancak EUR/USD paritesinin de uçmasını beklemeyin. Parite, dolardan da sert gerileyebilir. 1,0950 seviyesi aşağı yönlü kırılınca önce soluğu 1,08’de alır. Yeter mi? Yetmezzz onun da aşağısı olur ve şaşırmam. “Dolar endeksi ve EUR/USD paritesi gerileyince, TL ayakları da geriler” diye düşünebilirsiniz. Hayır. TL tarafı değil, orası ayrı bir hikaye.

Ons altın 2.560 dolar seviyesine gitti, daha yolu var mı? Evet, 2.570-2.578 dolar seviyesine kadar yolu var. Peki bu yıl beklentimiz neydi? 2.600-3.000 dolar aralığı. Yani, şaşırdık mı? Hayır. Ama tuzak var, hem de büyük tuzak! Ons altını 2.420 dolara kadar getirirler ve oyalarlar. Belki daha da aşağısına sarkabilir! Kusursuz Fırtına’da onu da sallayacaklar.

Son dip operasyonu yapmadan yılı tamamlamayacaklar. Gram altın da geriler mi? Ons nereye, gram oraya. “Peki elimizdeki altınları TL’ye mi dönmeliyiz?” diye soru sorabilirsiniz. Cevabım üç seçenekli. Tek şart açıkta kalmamak!

1.seçenek: Altınımı rasyo üzerinden gümüşe çevirebilirim, rasyo çok yüksek. 2.seçenek: Altınımı parite üzerinden dolara çevirebilirim. (En son 82.750 dolar dı) 3.seçenek: Yüzde 50 bölerdim, yüzde 25’i gümüş yüzde 25’i dolar olurdu.

1 varlığımla üç çeşit yapmış olurdum. TL karşısında dolar, borsa, bitcoin ucuz. TL varsa elimde Eylül’de bunlarla ilgilenirdim. Dolarım varsa bekler, Euro’m varsa dolar, borsa veya bitcoin seçeneğimi kullanırdım. Acil nakite ihtiyacım var (ev ya da araç) alacağım, TL’ye geçmek için iyi bir zaman mı? Eğer satın alacağım ev ya da araç hazırsa TL’ye geçmek için iyi fırsat derdim. Eylül, çeşitlilik ayı. Yükselen ile düşenin takas yapılacağı bir ay.

Eylül, çeşitlilik ayı. Yükselen ile düşenin takas yapılacağı bir ay. Ben bugünlerde dolarda beklemeyi seviyorum. Borsa işi tamam. Dolar ile devam. Dip operasyonu yapıp, Kusursuz Fırtınayı izleyeceğim.