Sıcak geçen kış ayları sonunda hayatta kalan, yaz aylarının yağışlı geçmesi nedeniyle de üremek için en uygun ortamı bulan sivrisinekler Türkiye’nin batısı ile Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinin büyük bölümünde olduğu gibi Aydın’ın da başına bela oldu. Saldırgan bir sivrisinek türü olan Asya kaplanının ısındığı yer kısa sürede yara oluyor, taşıdığı hastalık riski ise cabası.
Yağışlar yüzünden yapılan yetersiz ilaçlamalarda da etkisini kaybedince, sayıları çok artan sivrisinekler Aydınlılara hayatı zehir etti. Özellikle 2011 yılından itibaren Türkiye’ye yerleşen ve agresif bir tür olan Asya Kaplan Sivrisineği gerek taşıdığı hastalık potansiyeli gerekse verdiği fiziksel hasar nedeniyle Aydın için büyük tehlike arz ediyor.
Küçük su birikintilerine yumurtalarını bırakarak çoğalan, gündüz saldıran ve agresif bir tür olan bu sivrisineklerle mücadele giderek zorlaşıyor. Uzmanlar sıtma hastalığı taşıyıcısı Anopheles ve Batı Nil Ateşi hastalığı taşıyıcısı Culex cinsi bazı sivrisinek türleri ile son yıllarda tespit edilen Asya kaplan sineği olarak bilinen Aedes Albopictus cinsi bazı sivrisineklerin tehlike potansiyeli taşıdığına dikkat çekerken, özellikle Asya kaplan sivrisineğinin ısırdığı yerlerin kısa sürede yara olması nedeniyle daha çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Asya kaplan sivrisineğinin küresel ısınma nedeniyle dünyada giderek yaygınlaşırken, Aydın iklimi nedeniyle bu tehlikeli türün Türkiye’deki en önemli yaşam alanlarından biri haline geldi.
Geçen hafta sonu Antalya’ya bağlı Manavgat ilçesinde sürü olarak saldırdığı için bir düğüne ara verilmesine yol açarak gündeme gelen Asya kaplanı sivrisineği Aydın’da artık sıklıkla görülürken, ısırılan vatandaşların vücutlarının her yerinde yaralar oluşuyor. Önce büyük acı veren yaralar daha sonra kaşıntıya yol açıyor. Halkın sivrisineklere karşı, özellikle Asya kaplanı türüne karşı çok dikkatli olması gerekiyor.

