Aydın’da özellikle son 1 ayda yapılan operasyonlarda tonlarca sahte zeytinyağı ele geçirildi. ‘Dağlarından yağ, ovalarından bal akar’ denilen Aydın’ı sahte zeytinyağı üretim merkezine çeviren sahtekarlar kolluk kuvvetleri tarafından yakalanarak adalete teslim ediliyor. Ancak her ne kadar yakalansalar da Aydın zeytinyağının marka değeri günden güne eriyor.

Aydın Zeytinyağının Marka Değeri Düşüyor, Odalar Ve Birlikler Uyuyor (2)

Oda ve birlikler uyuyor

Dünyanın en kaliteli zeytinyağının üretildiği Aydın’da yaşanan sahte zeytinyağı vakaları vatandaşları ve gerçek üreticileri derinden üzüyor. Ziraat, ticaret, sanayi odaları ve üretici birliklerinin konuyla ilgili sessizliklerini koruması tepki topluyor.

Aydın’ın en önemli tarım ürünü konumunda bulunan zeytinyağına sahip çıkılması gerektiğini savunan üreticiler, “Biz işimizi hakkıyla yapıyor, helal para kazanıyoruz. Zaten çiftçi, üretici zor durumda. Bir de üstüne bu sahteciler ile uğraşıyoruz. Kayıtlı olduğumuz birlikler bize sahip çıkmıyor. Yazıklar olsun” ifadelerini kullandı.

Neler yapılabilir?

Sahte zeytinyağı vakalarının artması, tüketicileri ve üreticileri olumsuz etkiliyor. Bu durumla mücadele etmek için zeytinyağı üreticileri odaları, birlikler ve kooperatiflerin çeşitli adımları atması bekleniyor.

Daha sıkı denetim

Oda ve birliklerden, sahte ürünlerin piyasaya sürülmesini engellemek amacıyla daha sıkı ve düzenli denetimler yapılması isteniyor. Laboratuvar testleri ve yerinde denetimlerle üreticilerin kaliteli ve doğal zeytinyağı sunduğundan emin olunabilir.

Sertifikasyon programı

Üreticilere yönelik bir kalite sertifikası programı oluşturmak, doğal ve saf zeytinyağı üreten işletmeleri teşvik edeceği belirtiliyor.

“Tüketicilere yönelik kampanyalar artsın”

Zaten zor durumda olduğunu belirten üreticiler, oda ve birliklerin tüketicilerin sahte ürünlerinden korunması için bilinçlendirme kampanyaları düzenlemesini istiyor. Bu konuda vatandaşlara yapılacak bilgilendirmelerin önemli olduğunu belirten üreticiler, “Oda ve birlikler, tüketicilerin sahte ürünlerden korunması için eğitim ve bilinçlendirme kampanyaları düzenleyebilir. Bu kampanyalar, zeytinyağı kalitesini nasıl test edebileceklerine ve güvenilir markaları nasıl tanıyabileceklerine dair bilgi verebilir. Bizim bunlar için kendi başımıza yapabileceğimiz bir kampanya yok. Odalardan beklentimiz budur. Bari bunu yapsınlar” dedi.

“Sahte zeytinyağı üreticilerinin yasal süreçlerinde odalar müdahil olarak yer almalı”

Sahte zeytinyağı üreten ve satan kişiler hakkında yasal işlem başlatıldığında odaların müdahil olmasını isteyen üreticiler, “Aydın zeytinyağına her alanda sahip çıkılması gerekiyor. Yasal süreç başlatıldığında odalar davaya müdahil olmalı ve süreç titizlikle takip edilmeli” şeklinde konuştu.

Medya kampanyaları düzenlenebilir

Öte yandan, oda ve birliklerin medya kampanyalarını arttırması gerektiğini belirtiliyor. Bu tür kampanyaların tüketicilerin sahte ürünleri fark etmelerini kolaylaştıracağını söyleyen üreticiler, yetkililere harekete geçilmesi için çağrıda bulundu.