Aydın’da yaşanan sivrisinek sorunu endişe yaratmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün tropikal hastalıklarla ilgili biriminin direktörü Raman Velayudhan tarafından yapılan basın açıklamasında, dang humması virüsü ile ilgili bilgi verildi. Velayudhan, “DSÖ, 2000-2022 döneminde dang humması vakalarında sekiz kat artış kayıtlarına geçirdi. Bu süreçte vaka sayıları 500 binden 4,2 milyona yükseldi” dedi.

Yapılan değerlendirmelere göre, dünya nüfusunun yarısının dang humması virüsüne yakalanabileceği tahmin ediliyor.

Aydın’da sıkıntı yaşanıyor

Aydın’ın Didim, Efeler ve Nazilli ilçelerinde sivrisinek sorunu yaşanıyor. İlçe belediyelerinin yetersiz ilaçlama çalışmaları nedeniyle vatandaşlar kapı pencere açmadan oturuyor. Sivrisinek sayısındaki artış, DSÖ’nün son açıklamasıyla endişeyi de beraberinde getirdi.

Salgın hastalık riski altında olduklarını söyleyen vatandaşlar, ilçe belediyelerinin ilaçlama çalışmalarında kalıcı çözümler üretmesini istiyor.

Dang virüsü

Türkiye'de ilk dang virüsü vakası 2013 yılında Antalya'da görüldü. O zamandan beri, Türkiye'nin diğer bölgeleri de dahil olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinde dang virüsü vakaları rapor edildi.

Dang virüsü, Aedes cinsi sivrisineklerin sokması yoluyla bulaşır. Aedes sivrisinekler, gündüzleri aktiftir ve özellikle sabahın erken saatlerinde ve akşamın geç saatlerinde ısırırlar. Aedes sivrisinekler, su birikintilerinde, su depolarında ve diğer su kaynaklarında yaşarlar.

Dang virüsü, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, eklem ağrıları ve ciltte döküntü gibi belirtilere neden olur. Dang virüsü, bazı durumlarda ölümcül olabilir.

Dang virüsü ile en iyi korunma yöntemi, sivrisinek ısırıklarından korunmaktır. Sivrisinek ısırıklarından korunmak için, aşağıdaki önlemler alınabilir:

Uzun kollu ve uzun bacaklı giysiler giyin.
Sinek kovucu kullanın.
Sivrisinekler tarafından sıklıkla ısırılan bölgelere gitmeyin.
Evinizi ve işyerinizi sivrisineklerin girmesini engelleyecek şekilde kapatın.
Eğer dang virüsü belirtileri yaşıyorsanız, bir doktora görünmeniz önemlidir.