Havaların ısınmasıyla beraber sürüngenler ortaya çıkmaya başladı. Kış uykusundan uyanan yılanlar, yaşam alanlarının azalması nedeniyle evlere girerek yiyecek aramaya başladı. Çok sayıda yılan türüne ev sahipliği yapan Aydın’da da evlerin önüne kükürt dökülmesi tavsiye edildi.
Yaz ayları etkisini hem insanlar hem de hayvanların üzerinde hissettirmeye başladı. Kış uykusundan uyanan ve yiyecek aramak için evlere kadar giren yılanlar endişeye neden oldu. Uzmanlar, Aydın’da kör yılan, boz yılan gibi yılan türlerinin olduğunu belirterek çoğunun zehirsiz ancak ısırgan olduğunu vurguladı.
Yılanlar ile birebir temastan kaçınılmasını söyleyen uzmanlar, görüldüğü yerde yetkililere haber verilmesi gerektiğini söyledi.
Yılanların kışkırtılmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar, üzerine gidildiği takdirde yılanların savunma ihtiyacı duyarak saldırganlaştığını söyledi. Evlerin etrafında yiyecek bırakılmaması, çalı ve ot temizliğinin yapılması ve evin etrafına kükürt dökülmesinin alınabilecek önlemler arasında yer aldığı ifade edildi.
Kör yılan
Xerotyphlops vermicularis Bir uçtan bir uca aynı kalınlıkta (silindir şeklinde) olan vücudun hem üst hem de alt kısmı pullarla örtülüdür. Renk ve görünüş, solucanı andırır. Toprak içinde veya taşların altında yaşarlar. Hemen hepsi kazıcıdır. Oldukça küçük olan gözler, baş plaklarının altında konumlanmıştır. Ağız at nalı biçiminde olup, alt konumludur. Kuyruğun uç kısmında küçük bir diken bulunur.
Açık arazilerde taş altı ya da nemli topraklarda yaşarlar.Genellikle karınca termit ve küçük böceklerle beslenir. Türkiye’de uygun biotoplarda yaşar. 1600 m üzeri bulunur ayrıca metangazı yaymazlar.
Boz Yılan
Boz yılan, halk arasında boz yılan olarak adlandırılan Hazer yılanı (Coluber caspius) ince yapılı ve hızlı hareket eden yılan türlerindendir. Oldukça yaygın bir yerleşim gösteren bu yılanlar ülkemizde de yaşar. Farklı habitatlarda değişik davranışlar gösterebilirler. Önceden tüm yılan türleri coluber türü içinde gösterilmekteydi. Bu nedenle bir kobra yılanı olan tür Coluber naja olarak tanımlanmıştır. Daha sonradan yapılan çalışmalar sayesinde, bu türe ait olanlar su yılanlarıyla birlikte sınıflandırılmıştır.
Boz yılanların genel özellikleri
Bu yılanların sırt bölgesi genel olarak kahverengi gri ya da grinin başka tonlarında olur. Sırtında koyu renkte benekler vardır. Bunun dışında sırtında olan pulların kenarları beyaz renktedir. Karın bölgesi ise beneksiz ve sarımsı beyaz renkli olur. Boz yılanlar genellikle gündüzleri aktif haldedir. Beslenmelerinde küçük kemiriciler yani çekirgeler, tarla faresi gibi hayvanlar, kuş türleri ve kuş yumurtaları, kertenkeleler yer alır. Avlanmaya daha çok sabahları çıkarlar. Oldukça hızlı hareket eden yılanlardır. Avlarını kemiriciler içinden seçtikleri için, tarım alanında yararlı yılan türlerinden biridir. Dişi boz yılanlar üreme döneminde bir defada 5-8 yumurta bırakabilir. Bu yılan türlerinin boyu yaklaşık 1,80 metre kadar olabilir. Bu yılan türleri zehirsizdir.
Habitat: Boz yılanların yaşam yerleri dere kenarları, bahçeler, tarlalar, bataklık alanlar, dağ yamaçları ve ağaçlık yerlerdir. Dinlenme zamanlarında taş altlarını ve kemirici yuvaları tercih eder, ağaçlara tırmanırlar. Deniz kenarından 200 metre yüksekte yaşam sürebilirler. Ülkemizde Sinop'tan itibaren Mersin'e kadar olan bölgelerde, habitat uygun olduğunda yaşam sürebilirler. Çoğu bölgemizde boz yörük olarak adlandırılırlar.
Kaynaklar:
https://www.yilan.gen.tr/boz-yilan.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/Xerotyphlops_vermicularis