Aydın'ın Yenipazar ilçesinde geçtiğimiz gün sabah saatlerinde şaşkınlık veren bir olay meydana geldi. İnsan boyutlarına yakın bir yılan yakalayan vatandaşlar büyük şok yaşadı. Yılanın cinsinin Hazer Yılanı olduğu öğrenildi.

Olay, bir mahalle sakininin evinin bahçesinde gördüğü devasa yılanı fark etmesiyle ortaya çıktı. Yaklaşık 2 metre olduğu tahmin edilen yılan şaşkınlık yarattı. Yaralı halde olan yılan vatandaşların çabasıyla yakalanarak doğaya salındı.

Yılanı gören vatandaşlar kendi imkanlarıyla yılanı yakalamaya çalıştı. Uzun uğraşlar sonucu yakalanan yılanın yaralı olduğu öğrenildi. Hazer Yılanı cinsinin, Aydın'da doğal yaşamda rastlanmadığını belirtiliyor. Uzmanlar, vatandaşların paniğe kapılmadan yetkilileri bilgilendirmelerini ve gerekli güvenlik önlemlerini almalarını öneriyor.

Hazer yılanı

Hazer yılanı Avrupa kıtasındaki en büyük yılanlardan biridir. Yaygın olarak boyları 140–160 cm arasında değişmekle beraber bazılarının boyu 200 cm aşabiliyor. Doğada uzunluğu yaklaşık 250 cm olan Hazar yılanları tespit edilmiştir. Vücut ağırlığı genellikle 120-673 g arasındadır. Bu tür zehirli değildir ve çoğunlukla gündüzleri avlanır. Baş ince bir boyunla gövdeye bağlanır. Göz bebekleri yuvarlaktır. Vücut etrafındaki pullar düz, gövde ortasında sayıları on dokuz, nadiren on yedi sıralıdır. Her pulun arka ucunda iki apikal delik bulunur. Sırt pigmenti gri kahverengi olup, üzerinde esmer lekeler bulunmaktadır. Sırt lekeleri genç bireylerde bariz olmakla birlikte yetişkinlerde pek fark edilmezler. Sırt pullarının orta kısımları kenarlarından daha açık renklidir. Karın altı bölgesi sarımsı beyaz, bazen kuyruk altında ince siyah noktalar bulunur.

Hazer yılanı, Balkan yarımadasında, Doğu Avrupa’nın bazı bölgelerinde ve Anadolu’nun küçük bir bölümünde bulunur. Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Romanya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, güney Slovakya, Türkiye, Moldova, Karadağ, güney Ukrayna, güney Rusya, Kazakistan, Ürdün ve güney Macaristan’da bulunabilir. Bir araştırmadan elde edilen sonuçlara göre habitatlarının Tuna ve Oltu Nehri gibi büyük nehirlerin yakınındaki alçak alanlara dağılmış olabileceğini göstermektedir.

Yaşam alanı

Hazer yılanı habitat olarak genellikle yol kenarları, açık yamaçlar, vadi yamaçları, kayalık nehir kıyıları, bataklıklar, seyrek çalılıklı ve çimenli açık alanlar ile bahçe ve mezarlıkları tercih ederler. Dağlarda deniz seviyesinden 1500-1600 metre yüksekliğe kadar görülebilmektedir.

Avlanma ve beslenme

Beslenme alışkanlığı olarak küçük memeliler, kendi boyutlarına göre kuşlar, kuş yavruları, kertenkeleler ve bazen kendilerinden küçük boyutlu yılan türlerini besin kaynağı olarak tüketirler. Hazer yılanı zehirli olmasa da vahşi olarak kabul edilir; hızlı ve uyarı vermeden ısırır. Tarım zararlısı olarak bilinen kemirgenleri ve diğer türleri de tükettikleri için doğal haşere kontrolünde önemli rol oynarlar.