Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen bu denetimler, gıda güvenliğini koruma amacı taşıyor. İncirliova'daki bir firmanın ürettiği sucuklarda yapılan incelemelerde kanatlı eti kullanıldığı ortaya çıktı. Bir diğer firmada ise, mekanik ayrılmış kanatlı eti tespit edildi. Bu durum, gıda güvenliği kurallarının ihlali anlamına geliyor ve tüketicinin sağlığını riske atan bir skandal olarak değerlendiriliyor.

Denetimlerin ardından https://aydin.tarimorman.gov.tr/ ve https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/gkd adreslerinde taklit, tağşiş ve sağlığı tehlikeye düşürecek gıdaları üreten firmalar ifşa edildi.

Aydın’da Sucuğun Içine Bakın Ne Koymuşlar! (2)-1

Aydın’da Sucuğun Içine Bakın Ne Koymuşlar!-1

Tüketicilere uyarı

Yetkililer, gıda güvenliğine yönelik denetimlerin devam edeceğini ve halk sağlığını tehdit eden gıda ürünlerine karşı tavizsiz mücadele edeceklerini vurguladı.

Tüketicilerin de satın aldıkları ürünlerin etiket bilgilerine dikkat etmeleri ve şüpheli gördükleri durumları bakanlığa bildirmeleri gerektiği belirtildi.

**

Mekanik ayrılmış kanatlı eti (MAKE): Kanatlı hayvanların karkaslarındaki etlerin, bu etleri meydana getiren kas liflerinin yapısının kaybolmasına veya değişmesine sebep olan mekanik yöntemler kullanılarak alınması ile elde edilen ürünü ifade eder.

**

Kanatlı eti tespiti: Salam, sucuk, sosis gibi hayvansal ürünler başta olmak üzere çeşitli gıdalarda kanatlı eti ya da at ve domuz gibi tek tırnaklı eti tağşiş amaçlı katılabilir. Bunun tespit edilmesi için Et Tür Tayini gerçekleştirilmektedir. Gıdalar etiket üzerinde yer alan bilgileri sağlamak zorundadır.