Son yıllarda yürüttüğü etkili çevre çalışmalarıyla adını duyuran Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), kültür etkinlikleriyle de dikkat çekiyor. EKODOSD’un her hafta düzenlediği klasikleşmiş kültür etkinliği olan “Çarşamba Söyleşileri”nin bu haftaki konuğu Sanat tarihçisi ve restoratör Ersin Serçek oldu. Serçek, Aydın’ın en önemli kültürel miraslarından biri olan Kadıkalesi’ni anlattı.

EKODOSD’un davetlisi olarak konuşmacı olarak katıldığı toplantıda sunum yapaEersin Serçek, Aydın’ın Kuşadası ilçesine bağlı Kadıkalesi mahallesi sahilindeki yüzlerce binanın arasında korunarak günümüze kadar gelmeyi başaran, antik adı Anaia, Osmanlı dönemindeki adı ise Anya olan Kadı Kalesi’nde ilk başladığı 2001 yılından bugüne kadar yapılan kazı ve restorasyon çalışmaları ve yapılması düşünülen projeleri anlattı.

Ersin Serçek, Kadıkalesi’nde 2001 yılından beri süre gelen ve halen devam eden bir kazı olduğunu, tarihçesine bakıldığında ise antik ve orta çağın sahil yerleşimlerinden Anaia’nın limanına hakim yapay bir tepecik, yani bir höyük üzerinde yer aldığını belirterek, “Bu konumuyla kale, geçmişte Ege ve dolaysıyla Batı Akdeniz ticaretinde önemli bir güzergah olan Samos Boğazı’nı denetleyecek bir noktada bulunuyordu. Konumunun önemi nedeniyle de Kadıkalesi Höyüğü Pre-Protohistorik, Bizans ve Osmanlı dönemi yapılaşmalarını barındırıyor. Batı Anadolu sahillerindeki pek çok benzerleri gibi kireçtaşı bir kayalık üzerinde yükselmiş olduğu sanılan höyük yaklaşık 23 metre yüksekliğinde ve 250 metre çapındadır” dedi.

Son yıllarda devam eden kazılarla Kadıkalesi Anaia Kilisesinin üst örtüsünün, erken dönem vaftizhanesi ve alt yapısıyla hali hazırdaki güncel durumuna ilişkin bilgiler de veren Ersin Serçek, sunumunun ardından 2001’de kazıları başlatan ve önemli katkıları olan Prof. Dr. Zeynep Mercangöz’ün elinden EKODOSD teşekkür belgesi aldı. Etkinlik sonunda konukların merak ettikleri soruları Prof. Dr. Zeynep Mercangöz ve Ersin Serçek birlikte yanıtladı.