Kayıtdışı İstihdamla Mücadele

Kayıtdışılığın yoğun olduğu sektörler, küçük ölçekli işletmeler ve yabancıların çalıştığı alanlarda bilgilendirme faaliyetlerine başlayan SGK, Milliyet Gazetesi'nin haberine göre kayıtdışı istihdamla mücadele için geniş katılımlı bir iletişim ağı oluşturmayı planlıyor. Bu süreçte SGK’nın taşra teşkilatları ve yerel medya da aktif rol alacak.

Aydınlılar Dikkat! (2)-1

Sigortasız Çalıştırmanın Cezaları

SGK, kayıtdışı işçi çalıştıran işverenlerin yüksek idari para cezalarıyla karşılaşacağını belirtti. 2024 yılı için, bir işçinin 1 gün bile sigortasız çalıştırılması durumunda aylık en az 40 bin 5 lira ceza uygulanacağı vurgulandı. SGK ayrıca, bildirilmeyen çalışmaların primlerinin gecikme cezası ve zammıyla birlikte tahsil edileceğini hatırlattı.

Primlerin 5 Katı Ceza

Sigortasız işçi çalıştırmanın maliyetinin yüksek olduğuna dikkat çeken SGK, “Bir işçiyi 6 ay boyunca sigortasız çalıştırmanın maliyeti, ödeyeceğiniz primin yaklaşık 5 katıdır” uyarısında bulundu. Ayrıca, sigortasız işçilerin iş kazası geçirmesi durumunda işverenlerin ağır idari ve adli sorumluluk altına gireceği belirtildi. Sigortasız işçi çalıştırmak, sigortalı işçi çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve riskli bir durum olarak ifade edildi.

Elden Ödeme Yasağı

SGK, işçilerin meslek kodlarının fiilen yaptıkları işe uygun şekilde bildirilmesi gerektiğini ve aksi halde işçi başına asgari ücretin onda biri kadar ceza kesileceğini belirtti. Ayrıca, 5 ve daha fazla çalışanı bulunan işyerlerinde ücret ödemelerinin banka aracılığıyla yapılmasının zorunlu olduğunu, elden ödeme yapılamayacağını açıkladı.

Yabancı İşçi Cezaları

Türkiye’de çalışan yabancıların ve stajyerlerin fiilen çalışmaya başlamadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan izin alması gerektiğini belirten SGK, çalışma izni bulunmayan her bir yabancı işçi için 56 bin lira, izinsiz şekilde kendi başına çalışan yabancılar için ise 45 bin lira ceza uygulanacağını kaydetti.

SGK’nın bu uyarıları, işverenlerin sigortasız işçi çalıştırma konusunda daha dikkatli olmaları ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğini vurguluyor.

Bu haber İhlas Haber Ajansı tarafından abonelerine servis edilmiştir. İçeriğe herhangi bir müdahale Haber Aydın tarafından yapılmamıştır.