Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında; pek çok yeni ek vergi getirilirken, KDV ve gelir vergisi oranları ciddi artışlar yapıldı. Vergi oranlarındaki artışların yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında ayrıca yargı, noter, vergi yargısı, tapu ve kadastro, pasaport, ikamet tezkeresi, gemi ve liman, konsolosluk, çalışma izni, çalışma izni muafiyeti, vize, dışişleri bakanlığı tasdik, imtiyazname, ruhsatname, diploma ve trafik harçlarını kapsayan 492 sayılı harçlar kanununa bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı.

Ek MTV vergisi çıktı

Teklifle birlikte getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) iki taksitte ödenecek. İlk taksit, yasanın yürürlüğe girdiği ayı izleyen ay sonuna kadar ödenecek. Ek MTV ikinci taksiti ise kasım ayı sonuna kadar ödenecek. 2023 için en düşük MTV tutarı 219 lira, en yüksek ise 101 bin 152 lira olarak belirlendi.

Akaryakıta MTV ayarı

Torba teklifte akaryakıta otomatik enflasyon zammı ile banka ve finansal kuruluşlar için kurumlar vergisi artışı da yer aldı. Akaryakıtta alınan ÖTV ocak ve temmuz aylarında geriye dönük 6 aylık enflasyon kadar artacak.

Kurumlar vergisinde 5 puan artış

Bir darbe de esnaf, tüccar ve sanayiciye geldi. 2023 yılı için belirlenen genel kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltilirken, bu oranın bankalar, finansal kiralama, faktöring, elektronik ödeme şirketleri, sermaye piyasası kurumları ve sigorta şirketleri için yüzde 30 olarak uygulanacağı belirtildi. Ek vergilere gerekçe olarak, deprem sonrası ortaya çıkan finansman açığının kapatılması gösterildi.

Plastik poşetleri iki katına çıkarma yetkisi

Cumhurbaşkanı'na marketlerde 25 kuruşa satılan plastik poşet ücretini iki katına kadar artırabilme yetkisi de veren teklifte, Covid-19 salgını döneminde kesilen cezaların iptal ve iadesi düzenlemesi de yer aldı.

Harçlara büyük zam

Vergi ve harçlar, bugün Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte zamlandı. Yurt dışından getirilen cep telefonlarının kaydedilmesi için gereken harç bedeli, tapu harçları, KDV oranları, pasaport, noter ve vize harçları artırıldı.

IMEI harcı 20 bin liraya yükseldi

Yurt dışından getirilen cep telefonlarının kaydedilmesi için ödenen harç 6 bir 91 liradan 20 bin liraya yükseltildi. Yeni harç miktarı bugünden itibaren geçerli olacak. Bu harç, 2022 sonuna kadar ise 2 bin 732 TL olarak uygulanmıştı. Böylece IMEI harcı 7 ayda 7,3 katına çıkmış oldu.

Katma değer vergisi (KDV) oranları yükseltildi

Resmî Gazete’de yayımlanan bir diğer Cumhurbaşkanı kararıyla katma değer vergisi de (KDV) yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20’ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10’a çıkarıldı. Deterjan, sabun, tuvalet kâğıdı, bebek bezi ve yeme-içme sektöründeki KDV yüzde 10 olacak. Mobilya, beyaz eşya, sigara ve alkolde KDV yüzde 20 olacak. Daha çok gıdayı kapsayan yüzde 1'lik KDV diliminde ise değişiklik yapılmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yürütmesinde, 3605 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28'inci maddesi gereğince verilen karar, 10 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

Otomobillerdeki KDV artırıldı

KDV artışı, otomotivi de kapsıyor. Otomobillerde KDV, yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseldi. Böylece yüzde 80 ÖTV’li otomobillerdeki vergi yüzde 112’den yüzde 116’ya çıktı.

Pasaport, noter ve vize harçlarına yeni zam

Maktu harç tutarının yüzde 50 oranında artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmî Gazete'de yayımlandı. Buna göre pasaport, noter ve vize harçları yüzde 50 oranında artırıldı. Yüzde 50'lik artış çalışma izni, ipotek, dava, yargı, gemi-liman, ruhsat ve diploma harçlarını da kapsıyor. Karara göre trafik harçları kapsamında bulunan sürücü belgesi harçlarında değişiklik yapılmadı.

Tapu harçlarına yeni zam

Konut fiyatının bedeli üzerinden alınan tapu harcında da yüzde 50 artışa gidildi. Şu an yüzde 4 olarak alınan tapu harcı yüzde 6'ya yükseltildi.

Şans oyunlarında vergi artırıldı

Şans oyunları vergisi, spor müsabakalarına dayalı müşterek lerde yüzde 5’ten yüzde 10’a, at yarışlarında yüzde 7’den yüzde 14’e ve diğer şans oyunlarında yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarıldı.

BSMV oranı artırıldı

Tüketici kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BMSV) yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı. Böylece faiz, komisyon ve ücret gelirleri üzerinden alınan vergi yüzde 50 artacak.