Akıllı saat denildiğinde akla gelen ilk markalardan biri olan Huawei şimdi de yeni WATCH GT 5 Serisi ile karşımızda. HUAWEI WATCH GT 5 Serisi, teknoloji ve tasarımı bir araya getirerek kullanıcılarına üst düzey bir deneyim sunuyor. Lüks malzemelerle donatılmış iki farklı model seçeneğiyle piyasaya çıkan seri, HUAWEI TruSense Sistemi ile doğru, hızlı ve kapsamlı spor sağlığı takibi sağlıyor. Ayrıca profesyonel koşu, bisiklet ve golf takibi özelliklerini iyileştiren HUAWEI Sunflower Konumlandırma Sistemi ile destekleniyor.

Seride, HUAWEI WATCH GT 5 Pro 46mm modeli havacılık sınıfı titanyum alaşımıyla, HUAWEI WATCH GT 5 Pro 42mm ise zarif beyaz seramik tasarımıyla öne çıkıyor. Diğer modellerden HUAWEI WATCH GT 5 46mm ve 41mm ise paslanmaz çelik malzemesiyle dikkat çekiyor. Saatin, farklı kayış ve kasa seçenekleriyle kullanıcılara kendi tarzlarını yaratma imkanı sunması da bir diğer önemli özelliği.

Peki Çinli teknoloji devi yeni akıllı saat serisinde başka ne gibi değişikliklere gitti. Tüm detayları okurlarımız için netleştirdik.

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor. Saati yaklaşık olarak 10 gün test etme imkanı bulduk. Bu süreçte ciddi anlamda beklentilerimiz karşıladığını söyleyebiliriz. Öncelikle saatin tasarımı oldukça hoşumuza gitti. Zaten GT serisi tasarımı ile dikkatleri üzerine çeken bir seriydi. Huawei yeni GT modellerinde keskin hatlı 8 kenarlı tasarımı ön plana çıkararak yine tüm dikkatleri üzerine çekmiş durumda.

Lüks bir tarza sahip ve performans için güçlendirilmiş olan tasarım, birçok harika lüks analog saatin sahip olduğu tanınabilir sekizgen görünümden ilham alınarak geliştirilmiş. Çinli üretici yeni titanyum tabanlı GT Serisi akıllı saatlerinde klasik tasarımın en iyileri ile modern akıllı saat teknolojisini dengeleyerek her iki dünyanın da en iyilerini sunmuş durumda.

Kısaca özetlememiz gerekirse, Huawei GT5 Pro tasarımı ve sunduğu özellikler ile beni büyülemeyi başardı

Şimdi gelelim saatimizin kullanım deneyimine. Malum söz konusu bir akıllı saat olduğunda en önemli unsurlardan bir tanesi de bizlere sunduğu sensörler ve bu sensörlerin ölçüm doğruluğu oluyor. Huawei GT5 Pro bu konuda bizi oldukça memnun etti. Genel olarak yaptığı ölçümler doğruydu.

Huawei yeni GT5 serisinde pek çok gelişmiş sensörü bir arada kullanmış. Bu sensörler içerisinde geliştirilmiş çift bant Sunflower GPS teknolojisi ve Huawei TruSense ile geliştirilmiş sağlık takibi de yer alıyor.

Bu noktada dikkat çekmemiz gereken en önemli unsurlardan bir tanesi, yeni GT5 serisinin sporla ilgilenenler için biçilmiş bir kaftan olması. Saatte yenilenen koşu ve bisiklet spor asistanı sayesinde yaktığınız kaloriyi çok daha net bir şekilde gözlemleyebiliyorsunuz. Öyle ki dinlenme aralıklarınız bile hesaplanarak, yaktığınız kalori miktarı size hatasız bir şekilde sunulmaya çalışılmış.

Bir diğer nokta ise az önce bahsettiğimiz Sunflower GPS teknolojisi. Bu teknoloji özellikle açık havada spor yapmayı sevenler için düşünülmüş. Bu saatte en sevdiğim özelliklerden birisi de açık havada spor yaparken, karşılaştığınız yolun durumunu saatinizin anlayabiliyor olması. Örneğin, düz bir yolda koşarken bir anda yokuş yukarı çıkmaya başladınız. Bu noktada hızınız düşse de nabzınız artıyor. Nitekim GT5 her koşulda sizlere en doğru spor sonuçlarını sunmayı başarıyor.

Bu hususta bir iyi haber de golf oynamayı sevenlere geldi diyebiliriz. Çünkü saat içerisinde tanımlanmış 15 binden fazla saha mevcut. Nitekim bu sahalar arasında ülkemizde yer alan golf sahaları da bulunuyor. Bu sayede bir vuruş yapacağınızda saatiniz, sahanın durumu, sizin konumunuz, olası rüzgar eğilimi hakkında bilgilendirmede bulunarak en başarılı vuruşu yapmanızda size yardımcı oluyor.

Huawei’nin yeni GT5 serisi teknik özellikleriyle de kendisine hayran bırakan bir saat. Pro ve Standart sürümlerle gelen saat, özellikle Pro varyantlarındaki malzeme ile dikkat çekiyor. 46mm'de havacılık sınıfı Titanyum alaşımı kullanılmış. Huawei Watch GT5 Pro 42mm modelinde ise zarif beyaz seramik tasarım karşımıza çıkıyor.

Peki gelelim en çok merak edilen sorulardan birisine. Bu saati yüzerken kullanabiliyor muyuz? Evet. Keza GT5 serisi 40 metre tuzlu suya bile rahat bir şekilde dayanabiliyor. Dolayısıyla saatinizle çeşitli yüzme antrenmanlarınızı da analiz edebiliyorsunuz.

Kısaca özetlemek gerekirse bu akıllı saatle spor yapmak size ayrı bir keyif verecektir.

Evet spor özelliklerinden bahsettiğimize göre sırada sağlık özelliklerimiz bulunuyor. Zaten akıllı saat dediğimizde hemen aklımıza gelen bazı klasik özellikler bulunuyor. Nabız takibi, uyku kontrolü, stres ölçümü ve EKG gibi özellikler Huawei GT5’te de karşımıza çıkıyor.

Bu noktada Huawei TruSense’in başarısına dikkat çekmek gerekiyor. Keza GT5 serisindeki sensörlerin doğru ölçümleri sayesinde kalbinizde olabilecek sorunları bile anlamanız mümkün oluyor. Saatin nabız takibinin hem spor esnasında, hem de normal günlük yaşantınızda son derece doğru bir şekilde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Ben saati hem spor yaparken, hem de günlük yaşantımda test ettim. Nitekim aradaki nabız farkı, saatin ölçümlemeyi ne kadar doğru bir şekilde gerçekleştirdiğini de gözler önüne seriyor.

Ayrıca saatte yer alan EKG özelliğini de kapsamlı bir şekilde test ettik. Nitekim çıkan sonuçları doktor arkadaşlarımıza yorumlattık ve saatin bu konuda ne derece başarılı olduğunu da gördük. Bu arada yeri gelmişken belirtelim. Huawei’nin E-Nabız ile yaptığı anlaşma sayesinde verilerinizi e-nabız’a yüklemeniz mümkün oluyor. Nitekim doktorunuz da nerede olursa olsun e-nabız üzerinden sizin EKG kayıtlarınızı görüntüleyebiliyor.

İncelememizi genel bir yorum ve en çok merak edilen sorulardan bir diğeri ile sonlandıralım. Bu saat hangi akıllı telefonlar ile senkronize bir şekilde çalışıyor?

Arkadaşlar, cihazınız ne olursa olsun, yani ister iOS, ister Android, isterseniz de HarmonyOS kullanan bir cihazınız olsun. Huawei Health uygulaması üzerinden eşleştirme yaparak saatinizi, telefonunuzla sorunsuz bir şekilde kullanabiliyorsunuz.

Gelen aramaları, bildirimleri, mesajları, kısacası uygulama üzerinden izin verdiğiniz herşeyi saat ekranında görüntüleyebiliyorsunuz. Bu noktada en önemli artılardan bir tanesi de gelen mesajlara saat üzerine karşımıza çıkan klavye ile yanıt verebiliyor olmamız. Malum pek çok akıllı saatte klavye desteği yer almıyor. Bu yüzden sadece hazır mesajları kullanarak yanıtlar verebiliyoruz. Fakat Huawei GT5 serisinde gelen klavye desteği sayesinde dilediğimizi yazarak yanıt verebiliyoruz. Üstelik klavyenin kullanımı da ufak ekrana rağmen oldukça rahat. Bunlara ek olarak Huawei marka bir telefon kullanıyorsanız, 12 dilde metin okuma desteğinin de olduğunu hatırlatalım. Nitekim kısa süre içerisinde bu dillere Türkçe de eklenmiş olacak.

Peki bu kadar yetenekli bir saatin pil süresi ne kadar? Malum, benzer özelliklere sahip akıllı saatler maksimum 2 ya da 3 günlük kullanım süresi sunuyor. Huawei GT5 serisi bu noktada rakiplerine adeta tur bindirmiş durumda. Bayanlar için tasarlanan saatlerde pil süresi 1 hafta, erkekler için tasarlanan saatlerde ise kullanım süresi 2 haftaya kadar uzuyor.

İncelememizi sonlandırmadan önce son bir kez daha hatırlatalım, bu saat hem EMUI, hem HarmonyOS, hem Android, hem de iOS ile sorunsuz bir şekilde çalışıyor.