Moriwaki, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın dünyanın en hızlı hareket eden fay hatlarından biri olduğunu vurguladı ve bu fay hattı üzerinde bulunan Aydın'ın deprem riski altında olduğunu belirtti. Aydın'daki deprem fay hattının Didim-Kuşadası denizine yakın olması, yazlık nüfusu 3 milyonu bulan bu bölgelerdeki insanları ciddi bir risk altında bırakıyor.
Japon uzman, Türkiye'nin deprem risk haritasına dair önemli değerlendirmelerde bulunarak, "Türkiye'de depremin yaşanmayacağı hiçbir il kalmadı," dedi. Moriwaki, daha önce deprem beklenmeyen şehirlerde bile sarsıntıların meydana geldiğini ifade etti ve Türkiye'nin acilen gerekli tedbirleri alması gerektiğini vurguladı.
Doğu Anadolu Fay Hattının Batıdaki Fayları Tetiklemesi
Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın biriktirdiği enerjiyi serbest bırakmaya başladığını ve bunun batıdaki fay hatlarını da tetiklediğini söyledi. "Bu durum, Adana'da meydana gelen depremin nedeni olarak değerlendirilebilir ve fay hattının Kıbrıs'a doğru ilerlemesi Akdeniz bölgesinde daha fazla depreme yol açabilir," şeklinde konuştu.
Fay Hatları Domino Etkisiyle Çalışır
Fay hatlarının bir domino taşı etkisiyle çalıştığını belirten Moriwaki, "Türkiye'deki fay hatları birbirlerini öylesine baskılamaya başladı ki, deprem riski düşük olduğu düşünülen şehirlerde bile sarsıntılar yaşanmaya başladı," dedi. Konya'daki depremin de bu baskının bir sonucu olduğunu belirtti.
İzmir ve Çevresi İçin Uyarılar
İzmir'de 7 büyüklüğünde bir deprem beklemediğini söyleyen Moriwaki, "İzmir üzerinden geçen fay hattı çok ince. İnce fay hattının meydana getireceği depremler maksimum 5 ve 6 şiddetinde olur. Ancak İzmir’de kırılmayan hatlar var ve bu sebepten o bölgede bir depremin olması kaçınılmazdır," dedi.
Uyarılan 32 İl
Moriwaki, Türkiye'de en büyük depremlerin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçtiği yerlerde meydana geleceğini ifade ederek, şu illeri uyardı: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
Bu şehirlerde yaşayan vatandaşların, depreme karşı ekstra önlemler alması gerektiği vurgulandı. Moriwaki'nin uyarıları, Türkiye'nin deprem hazırlıkları konusunda daha fazla adım atması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Bu haber Haber Aydın editörleri tarafından derlenmiştir. İçerikle ilgili bilgiler açık kaynaklardan toplanmıştır.