Karekod Uygulaması Nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan 'Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması' ile ürünlerin üretimden tüketime kadar olan sürecindeki tüm bilgilerine erişim sağlanacak. Tüketiciler, markette ürün seçerken karekod sayesinde ürün hakkında detaylı bilgi edinebilecek.

Uygulamanın Detayları ve Avantajları

Tüketici Nasıl Kullanacak?

Tüketiciler, "Tarım Cebimde" uygulamasını telefonlarına indirerek "Gıda Kontrol" menüsünden "İşletme Denetim Sorgulama" seçeneğine tıklayacak ve ürün üzerindeki karekodu okuyacak. Bu sayede işletmenin kayıt/onay numarası, unvanı, adresi ve en son denetim tarihi gibi bilgilere ulaşılabilecek.

İşletmeler Karekod Belgesi Nasıl Oluşturur?

İşletmeler, [https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr](https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr) adresi üzerinden “İşletme Karekod Oluşturma" linkine tıklayarak gerekli bilgilerini doldurduktan sonra kendilerine özel karekod belgelerini oluşturabilecekler. Bu belgeler, tüketicilerin kolayca görebileceği yerlere asılacak.

Şüpheli Ürünlerle Karşılaşılırsa Ne Yapılmalı?

Vatandaşlar, "Tarım Cebimde" uygulaması üzerinden şüpheli ürünleri ihbar edebilirler. Ayrıca, ALO 174 GIDA HATTI ve ALO 175 TÜKETİCİ DANIŞMA HATTI üzerinden de şikayet ve ihbarlarını yapabilirler. İhbar sonucunda yapılan denetimlerin sonuçları da yakın zamanda karekod sorgulaması ile görülebilecek.

Uygulamanın Getirdiği Avantajlar

Karekod uygulaması, tüketicilere ürün ve işletmenin güvenilirliğini sorgulama imkanı tanıyarak, alışverişlerini gönül rahatlığı ile yapmalarını sağlayacak. Bu sistem, işletmeler arası rekabeti de artıracak, taklit veya hileli ürün barındırmayan işletmelerin itibarını yükseltecek. Aynı zamanda, işletmelerin ticari itibarını ve müşteri güvenini sağlamlaştıracak.

Zorunlu Hale Gelir mi?

Şu anda gönüllülük esasına dayanan bu uygulamanın, ilerleyen dönemlerde tüm zincir marketler ve gıda işletmeleri için zorunlu hale gelmesi bekleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu yönde bir adım atması muhtemel görünüyor. Tüm işletmelerin en kısa sürede bu sisteme geçmesi bekleniyor, çünkü tüketici güveni ve rekabet ortamı açısından bu uygulama büyük önem taşıyor.

Bu haber Haber Aydın editörleri tarafından derlenmiştir. İçerikle ilgili bilgiler açık kaynaklardan toplanmıştır.