İddianameye göre, 112 Acil Çağrı Merkezi'ndeki bazı kişilerle işbirliği yapan örgüt üyeleri, yenidoğan bebekleri önceden anlaşmalı oldukları hastanelere yönlendirdi. Ancak bu hastaneler, bebeklerin sağlık durumları yerine maddi kazanç amacıyla seçildi. Bazı bebekler enfeksiyon kaparak hayatını kaybederken, örgüt bu süreçte yasa dışı yollarla kazanç elde etti. Ayrıca yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde uygunsuz tıbbi yöntemler kullanıldığı ve yetersiz sağlık personeliyle hizmet verildiği tespit edildi.

Enfeksiyon ve Ölümler Artış Gösterdi

Bebeklerin, tıbbi açıdan yetersiz yenidoğan yoğun bakım ünitelerine yatırıldığı iddianamede, bazı bebeklerin enfeksiyon kaparak hayatını kaybettiği, bazı sağlık çalışanlarının ise doktor unvanı kullanarak hastalara müdahale ettikleri aktarıldı. Bu yasadışı faaliyetler sonucunda, enfeksiyon vakaları ve bebek ölümleri ciddi oranda arttı.

Faaliyetleri Askıya Alınan Hastaneler

İddianamede adı geçen hastanelerden Bağcılar Özel Şafak Hastanesi'nin Eylül 2024’te, Medilife Sağlık Hizmetleri Hastanesi'nin ise Mayıs 2024’ten bu yana faaliyetlerinin durdurulduğu belirtildi. Bu iki hastanenin kapalı olduğu bilgisi hastane binalarındaki uyarılarla kamuoyuna duyuruldu.

Soruşturma kapsamında elebaşı Fırat Sarı ve İlker Gönen hakkında "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 582 yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer şüpheliler arasında yer alan doktor, hemşire ve sağlık personeli hakkında da benzer suçlamalarla uzun hapis cezaları talep ediliyor. Şüphelilerin örgüt lideri olarak suçlanmasının yanı sıra, iddianamede yer alan bazı hastaneler ve bağlı oldukları şirketlerin kapatılması ve mal varlıklarına el konulması talep edildi.

İddianame, Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendiriliyor.

İşte o hastaneler;

Akabe Sağlık Tesisleri AŞ'ye ait özel Avcılar Hospital Hastanesi

Özel İstanbul Şafak Sağlık Hizmetleri AŞ'ye ait Özel Avrupa Şafak Hastanesi ve Özel İstanbul Şafak Hastanesi,

Medilife Sağlık Hizmetleri ve Yonca Sağlık Hizmetlerine bağlı Özel Bağcılar Medilife Hastanesi ve Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi,

Refik Arslan AŞ'ye bağlı Özel Bağcılar Şafak Hastanesi,

Beymed AŞ'ye ait Özel Birinci Hastanesi,

Doğamed AŞ'ye ait Özel Doğa Hospital Hastanesi,

Reyap AŞ'ye ait Özel Reyap İstanbul Hastanesi ve Çorlu Reyap Hastanesi,

Ekip Sağlık AŞ'ye ait Özel TRG Hospitalist Hastanesi,

Esenler Güney Hastanesi ve Silivri Kolan Hastanesi