Aydın’da hastanelerde muayene olmak isteyen vatandaşlar, MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) üzerinden randevu almak için uzun süreler beklemek zorunda kalıyor. Hekim yetersizliği gibi nedenlerle bazı randevuların en az 15-20 gün sonraya verildiği bildiriliyor. Bazı birimlerden de 5-7 gün sonraya randevu alabildiklerini belirten vatandaşlar, kardiyoloji gibi polikliniklerden de hiç randevu alamadıklarını ifade ediyor.

MHRS, vatandaşların telefonla veya internet üzerinden sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmayı amaçlayan bir sistem olarak hayata geçirilmişti. Ancak, son zamanlarda artan talep ve hekim yetersizliği nedeniyle randevu almak giderek zorlaşıyor.

Vatandaşlar, acil olmayan bazı muayene ihtiyaçları için 15 gün beklemek zorunda kalmaktan şikayet ediyor. Özellikle kronik hastalığı olanlar veya acil muayene gerektiren durumlarla karşılaşanlar için bu durum sıkıntı yaratıyor. Bazı polikliniklerde de sıranın 6-7 gün sonraya verildiğini ifade eden vatandaşlar, “Kardiyolojiden sıra alamadık. Sistem sıra vermiyor. Özel doktora gideceğiz” dedi.

Hekim yetersizliği, sağlık sisteminin önemli bir sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Yeterli sayıda hekimin bulunmaması, randevu sürelerinin uzamasına ve vatandaşların mağduriyet yaşamasına sebep oluyor. Hekimlerin yoğun çalışma temposu, iş yükü ve özlük haklarındaki sorunlar da bu durumu daha da karmaşık hale getiriyor.

Hekim sayısının artırılması, mevcut hekimlerin iş yükünün dengelenmesi ve vatandaşların daha hızlı erişim sağlaması için gerekli adımların atılması gerektiği ifade ediliyor. MHRS sistemi ile randevu almak için uzun süreler beklemek zorunda kalan vatandaşlar, daha etkili bir sağlık sistemi için yetkililerden çözüm bekliyor.

Sağlıkta büyük yatırımların ardından randevu aksaklıkları tepki çekiyor

Türkiye'de 2002 yılından itibaren önemli sağlık yatırımları hayata geçirildi. Türkiye genelinde birçok ilde sağlık kampüsleri inşa edilerek modern sağlık tesislerinin bir araya getirilmesi sağlandı. Türkiye'nin farklı illerinde şehir hastaneleri inşa edildi. Birçok il ve ilçede yeni kamu hastaneleri yapıldı veya mevcut olanlar genişletildi. Türkiye genelinde birçok sağlık merkezi ve poliklinik inşa edildi. Türkiye'nin farklı bölgelerinde diagnostik ve görüntüleme merkezleri kuruldu. Üniversite hastaneleri ve eğitim araştırma hastanelerine önemli yatırımlar yapıldı. Acil sağlık merkezleri, ambulanslar ve acil müdahale ekipleri güçlendirildi.

Bu örnekler Türkiye’nin sağlıkta geldiği olumlu noktayı gözler önüne seriyor. Ancak mevcut durumda hastanelerden randevu alamamak, yapılan onca yatırımdan vatandaşın faydalanamamasına neden oluyor. Mevcut doktorların bazılarının da istifa ederek özel klinik açmaları, vatandaşların özele yönlendirilmesine neden oluyor.