Hazine ve Maliye Bakanlığı, yüksek gelir elde edip düşük vergi ödeyen mükellefleri takibe alarak lüks yat ve tekne satışlarını incelemeye başladı. 2021-2023 yılları arasındaki satışlarda 1,4 milyar lira vergi kaybı tespit edildi.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında özellikle turizm bölgelerinde yapılan lüks harcamaları ve özel yat satışlarını inceleme altına aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan ve uluslararası bilgi değişimi yoluyla elde edilen veriler, GİB tarafından çapraz kontrole tabi tutuldu. Yapılan analizlerde 2021-2023 yılları arasında 45 binden fazla özel tekne ve yat satışının gerçekleştiği belirlendi.
1,4 Milyar Lira Kayıt Dışı Hasılat
GİB, satışların beyan edilen bedelleri ile gerçek satış fiyatları arasında büyük farklar bulunduğunu tespit etti. 15 bin bireysel mükellef ve 1527 şirketin yaptığı satışlarda vergi kaybı saptandı. Yapılan analizler sonucunda, 1,4 milyar liralık kayıt dışı gelir ortaya çıkarıldı.
Vergi Kaçakçılığına Sıkı Denetim
Gelir Vergisi Kanunu'na göre, gemi ve yat gibi taşıtların 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, "değer artış kazancı" olarak vergilendirilirken, ticari kazanç olarak kabul edilen satışlarda KDV ve gelir veya kurumlar vergisi uygulanıyor. Bu bağlamda, satış bedellerini düşük gösteren mükelleflerden vergi ve ceza talep edilecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelelerinin devam edeceğini belirterek, "Çok kazanan ancak az vergi ödeyenlerin peşindeyiz. Kayıt dışılığın yarattığı haksız rekabeti ve vergi kaybını engellemek için denetim çalışmalarımızı sürdüreceğiz," dedi. Bakanlık, yeni denetim yöntemlerini de devreye alarak sektörel denetimlerini artıracağını açıkladı.