Aydın’ın Didim ilçesinde önceki dönem Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Deniz Atabay tarafından 2022’de 45 milyon lira bedelle amfitiyatro projesi hayata geçirildi. Prestij proje olarak tüm Türkiye’ye örnek olan projenin güncel bedelinin 780 milyon lira olduğu belirtildi. Amfitiyatronun yanı sıra, yeşil alan düzenlenerek halkın kullanımına açılmış ve plaj da büyütülmüştü.
31 Mart 2024 yerel seçimlerinde göreve gelen CHP’li Hatice Gençay, amfitiyatronun kiralanması için uzun zaman sonra ihaleye çıkmıştı. İhale, üç gün sonra iptal edilmiş, gerekçe olarak da amfitiyatronun kaydığı öne sürülmüştü. Dev projenin kapısına kilit vurulması kamuoyunun büyük tepkisini çekmiş, Gençay ise konuyla ilgili sessizliğe bürünmüştü.
“O kütlenin kayabilmesi mümkün değil”
Didim Belediyesi’nin önceki dönem Başkanı Ahmet Deniz Atabay, kayma iddialarıyla ilgili Sözcü yazarı Saygı Öztürk’e konuştu. Atabay, “O kütlenin kayabilmesi mümkün değil. Jeolojik etütleri yapıldı. Buna göre temel projesi çizildi. 17 metrelik kat kat dolgu yapıldı. Kayma iddiasından bir hafta önce davet usulüyle Belediye Encümeni tarafından ihale yapıldı. Üç gün sonra ‘Amfi tiyatroda kayma var. Bu durum insanların can güvenliğinin tehlikeye sokar’ gerekçesi gösterildi ve ihale iptal edildi. İptal işinde başkanın bir yakının etkili olduğu ilçede çok yaygın bir biçimde konuşuluyor. Etkinliklerin en yoğun olması gereken bu dönemde Amfi Tiyatroya kilit vurulması çok yanlış oldu” ifadelerini kullandı.
Atabay damadı mı işaret etti?
Gençay’ın damadı Cem Armutlu’nun Didim Belediyesi’nin tüm iş ve işleyişlerine müdahalede bulunduğu iddia ediliyordu. Ahmet Deniz Atabay’ın Saygı Öztürk’e söylediği, “İptal işinde başkanın bir yakınının etkili olduğu ilçede çok yaygın bir biçimde konuşuluyor” ifadeleriyle Gençay’ın damadını işaret ettiği düşünülüyor.
Bilirkişi heyetinin raporunda kaymanın esamesi yok
Öte yandan, amfitiyatroyla ilgili görevlendirilen bilirkişi heyetinin raporlarında yapıda kaymayla ilgili herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Raporda, “Didim, sahilde bulunması nedeniyle nem ve rutubeti yüksek bir ilçedir. Didim Amfi Tiyatrosu’nun da özellikle plajın hemen yanında yapılmış olması nedeniyle daha fazla nem ve rutubet oluşmaktadır. Dolayısıyla tiyatronun 2. bodrumundaki asma tavanların alçı panelleri ile betonarme tahliyelerinin arasında kalan kısımların doğal hava akımı ile nem ve rutubet miktarının azaltılması için, asma tavanda kullanılacak malzemenin kapalı değil açık olmasının yararlı olacağı kanaatimdir” ifadelerine yer verildi.
Müteahhit firmanın 30 milyon TL alacağı var
Amfitiyatroyu yapan firmanın Didim Belediyesi’nden 30 milyon TL alacağı olduğu öğrenildi. Firma yetkilisi Cebrail Tunç, Saygı Öztürk’e yaptığı açıklamada “İhaleyi başkası alınca ‘Kayma var’ deyip ihaleyi iptal ettiler. Bilirkişi raporunda kaymayla ilgili tek bir kelime yok. Olmayan şeyi ne diye yazsınlar? Belediyeden yaklaşık 30 milyon lira alacağım var. Ödeme yapılması için başvurumu yaptım. 45 yıllık bir firmayız. Yapılanlar firmamızı itibarsızlaştırmaya dönüktür. O yüzden haklarında tazminat davası da açıyorum. Bilirkişinin tespitleri orada. İstedikleri gibi bir rapor gelmeyince, şimdi üniversiteden bilirkişi istiyorlar. Nereden getirirlerse getirsinler değişen bir şey olmaz. Dedikleri gibi bir şey varsa bilirkişiler bunları niye görmemiş, raporlarında yazmamış? Başkan hanımın amacı, önceki başkan Deniz Atabay’la hesaplaşmadır. Deniz Bey döneminde belediyeye iş yapan müteahhitler parasını istemeye gittiklerinde, ‘Gidin paranızı Deniz Beyden alın’ diyor. Böyle bir şey olabilir mi? Madem kayma varsa, tehlikeliyse Aydın Üniversitesinin mezuniyet törenini niçin amfi tiyatroda yaptırdı ve kendisi de törene katıldı?” ifadelerini kullandı.
Bu haber Haber Aydın editörleri tarafından derlenmiştir. İçerikle ilgili bilgiler açık kaynaklardan toplanmıştır.