Sarı serum veya atom serum olarak bilinen serum karışımıyla ilgili vatandaşların kış aylarının yaklaşmasıyla beraber araştırmaları artarak devam ediyor. Kış mevsiminde gribal enfeksiyona yakalanma riski daha yüksek olan vatandaşlar, sarı serum veya atom serum olarak bilinen serum karışımıyla ilgili araştırma yapıyor.

Sosyal medya üzerinden yayın yapan bir doktor, sarı serumun anafilaksi riski taşıdığını, küçük yerleşim yerlerinde görev yapan doktorların yoğun bakım ünitelerinin merkezde olduğu gerekçesiyle uygulamaktan kaçındığını söyledi.

Video olarak bir gönderi paylaşan kadın doktor, “Halk arasında atom serum olarak bilinen şey nedir ve neden takmak istemeyiz? Atom serum dediğimiz şey normal bir tuzlu su içine 4,5 farklı ilaç katılarak hazırlanan bir serumdur. İçindeki B vitamininden dolayı sarı renk alır. Zaten bazı kesimler sarı serum olarak da bilir bunu ama biz takmak istemiyoruz. Neden, çünkü çok yüksek bir anafilaksi yani alerji oluşturma riski vardır. E haliyle benim gibi ilçe devlet hastanesi gibi küçük yerlerde merkeze uzak yerlerde yaşayan kimse takmak istemez. Bir anafilaksi durumu olduğunda bir şekilde döndürebilirsin belki hastayı ama sonrasında oluşacak yoğun bakım ihtiyacı için hastayı merkeze, yoğun bakıma ulaştırmam çok uzun sürüyor” dedi.

“Yani böyle bir riski kim niye almak istesin” diyerek risk almak istemediklerini belirten doktor, “E özel hastaneye gidiyoruz hemen takıyorlar, yani arkadaşlar özel hastane dediğimiz şey ne kadar çok ilaç gidiyorsa o kadar çok para mantığıyla tabi ki de takarlar. Bu sarı serum, atom serum dediğimiz şeyin hani size göstereceği iyilik hali birkaç saat. Çünkü vitamin olduğu için içinde vitaminler de vücutta depolanmadığı ve idrar yoluyla atıldığı için birkaç saat sizi iyi hissettirecek ama sonrasında yine hastalığınız devam edecek. Bazen de şöyle bir şey oluyor, ben daha önce yaptırdım anafilaksi işte alerji gelişmedi, yine yapalım. Yine yapamayız çünkü anafilaksinin hangi takılışında gerçekleşeceğini hiçbirimiz bilemeyiz. Gribal bir enfeksiyonda 2-3 saat rahatlamak için ölme riski olan bir şeyi istemek bana biraz saçma geliyor. O yüzden ben de hastalara yapmak istemem” ifadelerini kullandı.