Toyota, elektrikli hava taksi girişimi Joby Aviation'a 500 milyon dolarlık ikinci yatırımını gerçekleştirdi. Bu yatırım, Joby'nin elektrikli dikey kalkış ve iniş yapabilen (eVTOL) uçaklarının ticari üretimini desteklemek ve Federal Havacılık İdaresi'nden (FAA) Tip 2 sertifikasyon sürecini tamamlamasına yardımcı olmak için kullanılacak. Yatırımın ilk kısmının 2024 yılı sonunda, ikinci kısmının ise 2025 yılında tamamlanması bekleniyor.

Joby, 2025 yılında ticari bir hava taksi hizmeti başlatmayı planlıyor. Şirket, Tip sertifikasyonunun beş aşamasının dördüncüsüne ulaşmış durumda ve kısa bir süre önce üçüncü uçağını Kaliforniya, Marina'daki pilot üretim hattından çıkardı. Joby ayrıca, 2020 yılında Uber'in hava taksisi girişimi Elevate'i satın almıştı ve iki şirket arasındaki iş birliği o zamandan beri genişletildi.

Toyota, sadece finansal destek sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda mühendislik uzmanlığını da Joby ile paylaşıyor. 2019'dan bu yana Toyota, Joby'nin üretim sistemlerine katkıda bulunarak planlama, üretim yöntemleri ve kalıp tasarımı konusunda destek sağlıyor. Bu iş birliği kapsamında Toyota mühendisleri, Joby'nin Kaliforniya'daki tesislerinde de aktif olarak görev alacak.

2009 yılında JoeBen Bevirt tarafından kurulan Joby Aviation, şehirlerde ticari taksi hizmeti olarak kullanılacak eVTOL uçaklarını geliştirmek ve üretmek için çalışmalarını sürdürüyor. Joby, son yıllarda bu alanda önemli ilerleme kaydederek, yüksek profilli yatırımlar ve stratejik ortaklıklarla dikkat çekiyor.

Kaynak: Bloomberg HT