Son yıllarda yaşanan enflasyon artışı, faizlerin yükselmesi gayrimenkul sektörünü doğrudan etkilerden yetkililer, konut piyasasında yaşanan durgunluğun yatırımcılar tarafından alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini vurguluyor. Çukurova bölgesinden ev almak isteyenler için değeri hızla artan bölgeler açıklandı. Öte yandan arsa almak isteyenleri de avantajlı fiyatlar bekliyor.

Son dönemlerde konut satışları düşüş eğilimi gösteriyor. Emlak sektöründe yaşanan durgunluğun kalıcı olmadığını vurgulayan sektör yetkilileri, konut satın almak isteyenler için önemli tavsiyelerde bulundu.

Konut sektöründe yatay seyrin devam ettiğini vurgulayan yetkililer Türkiye’nin büyükşehirleri arasında yer alan Adana’da, konut piyasasında yaşanan duraklama döneminin sonuna geldiklerini ve alım için yeni fırsatların olduğunu aktarıyor.

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ DEVAM EDECEK

Adana’da konut fiyatlarında son durumu aktaran Gayrimenkul Uzmanı Bülent Cingözler, konut fiyatlarında son zamanlarda düşüş yaşandığını belirtirken; bu seyrin kalıcı olmayacağının altını çiziyor. Cingözler, “Satılık konut fiyatlarında son zamanlarda düşüş yaşanıyor. Ancak bu düşüş sürekli olamayacak. Bundan sonraki süreçte enflasyona bağlı olarak artışlar devam edecek. Adana’da konut piyasasında yaşanan duraklama döneminin sonuna gelmiş bulunmaktayız” ifadelerine yer verdi.

YENİ İMAR ALANLARI ALICININ EN GÖZDE TERCİHİ

Adana’da emlak piyasasında son yıllarda artan konut ihtiyacının karışlanması için yeni imar alanları açıldığını aktaran Cingözler, kent genelinde ağırlıklı olarak Çukurova ilçesine yoğun talep olduğunu ve ev almak isteyen ya da kiralamak isteyen vatandaşların genelde bu bölgeyi tercih ettiğini dile getirdi. Cingözler, “Konut satışında yaşana durgunluğa rağmen satış gerçekleştiğinde genelde Çukurova ilçesindeki Güzelyalı, Mahfesığmaz, Toros, Yurt, Huzurevleri mahalleleri daha çok tercih ediliyor. Yeni yerleşime açılan konut alanları alıcının tercihleri arasında yer alıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da imara açılan Şambayadı bölgesinin de oldukça fazla tercih edildiğini görüyoruz” diye konuştu.

DEPREMLER KONUT SATIŞINDA ALICI ALGISINI DEĞİŞTİRDİ

Cingözler geçtiğimiz yıl yaşanan ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş depremlerinde Adana’nın da etkilendiğini hatırlatarak, ev sahibi olmak isteyenlerin de deprem bilinci oluştuğunu dile getirdi. Cingözler, “Deprem alıcıların algısını değiştirdi. Ev almak isteyen vatandaşların semt tercihlerinde deprem açısından daha güvenli, zemin etüdü yapılmış, deprem yönetmeliğine uygun yapılmış binaları tercih ettiğini gözlemliyoruz. Bunun hem toplumsal hem de sektörel olarak olumlu olarak değerlendiriyoruz” dedi.

YATIRIM YAPMAK İSTEYENLERE GEÇİŞ DÖNEMİ UYARISI

Cingözler, Türkiye’de olduğu gibi Adana’da da yaşanan bu durgunluğunu geçici olduğunu vurgulayarak, kredi faizleri ve banka mevduat faizlerinin yüksek olmasının insanların yatırım yapmasının önüne geçtiğini ifade ederken, yaşanan durgun geçiş döneminde bu fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini söyledi: “ Piyasada tüm Türkiye’de olduğu gibi Adana’da da durgunluk var. Kredi faizler ve banka mevduat faizlerinin yüksek olması insanların yatırım yapmasını erteliyor. Sektörel açıdan bunu bir geçiş dönemi olduğunu ve geçici olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yatırım yapmak isteyenler bu günlerde fırsatları değerlendirmesini, mevduat faizine aldanmaması gerekir. Konut faizlerinin biraz daha düşmesi de sektörü canlandıracak”

ARSA ALMAK İSTEYENLER DİKKAT! METREKARESİ 5 BİN TL

Cingözler, Adana’da konut fiyatlarının haricinde arsa- arazi fiyatlarında da yukarı yönlü seyir gerçekleştiğini dile belirtirken deprem öncesinde metrekaresi 3 bin liradan başlayan fiyatların deprem sonrasında artan talepten dolayı 10 bin liraya kadar yükseldiğini dile getirdi. Cingözler, “Ancak şimdi yaşana durgunluk sebebiyle fiyatlar 5 – 6 bin liraya kadar çekilmiş durumda. Arazi – arsa yatırımları daire ve konut yatırımına göre uzun vadede daha kazançlı bir yatırım olarak görülmesi gerekiyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi yatırım yapmak isteyenler bankada faize yatırmak yerine arsa- arazi yatırımı yaparak uzun vadede kâr elde edebilir” dedi.

Cingözler, tüm Türkiye’de olduğu gibi Adana’da da konut arz talebinin karşılanması içim atılması gereken adımların başında kredi faizlerinin düşmesi gerektiğinin altını çizdi. Cingözler, “Bu süreçte konut kredi faizlerinin bir kısmının düşmesi dahi insanlarda alım talebini artırır. Mevduat faizleri yüksek olunca insanlar yatırım yapmaktan çok bankadan gelecek paraya bakıyorlar, bu da çok doğru bir yatırım değil. Gayrimenkule yatırım yapmaları çok mantıklı bir adım olacaktır. Şu an faizlerin düşmesi, konut fiyatlarında yukarı yönlü hareketliliğe sebep olacaktır. Gayrimenkul yatırım yapmak isteyen yatırımcıların bu fırsatları değerlendirmesini tavsiye ediyoruz” açıklamalarında bulundu.